Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a îndemnat luni seară, 15 aprilie, comunitatea internaţională „să rămână unită în faţa agresiunii iraniene, care ameninţă pacea mondială”, după salvele de rachete şi drone lansate asupra țării sale.
„Comunitatea internaţională trebuie să rămână unită pentru a rezista acestei agresiuni iraniene, care ameninţă pacea mondială”, a scris premierul într-un mesaj difuzat de serviciile sale pe reţeaua socială X.
El a salutat „sprijinul Statelor Unite, al Marii Britanii, Franţei şi al altor ţări în contracararea atacului iranian”.
Sâmbătă noaptea, Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie împotriva consulatului iranian de la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.
Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.
Totuși, ulterior, după ce pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video, Israelul a admis că baza militară Nevatim a fost lovită de rachetele Iranului.
De altfel, luni, şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, a mers în vizită la această bază și a inspectat pagubele. El a promis o „ripostă” la atacul iranian.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat că victimele atacului care a vizat consulatul iranian de la Damasc erau „terorişti” angajaţi împotriva Israelului.
Acesta a fot primul comentariu oficial al armatei israeliene cu privire la această lovitură care i-a fost atribuită. Până acum, IDF nu a vorbit deloc despre atacul din Siria.
„Persoanele ucise la Damasc erau membri ai Forţei Quds. Erau persoane implicate în terorismul împotriva statului Israel. Printre aceşti agenţi terorişti se aflau membri ai Hezbollah şi consilieri iranieni. Nu a fost niciun diplomat, după câte ştiu. Nu am cunoştinţă despre niciun civil care să fi fost ucis în acest atac”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari, într-o conferinţă de presă, ca răspuns la o întrebare ce i-a fost pusă.
La 1 aprilie, un atac cu rachetă a distrus consulatul iranian şi a ucis 16 persoane, dintre care şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, inclusiv doi generali.
Teheranul şi Damascul au imputat atacul Israelului, care nu a confirmat niciodată responsabilitatea sa.
Iranul a promis că va riposta la atacul care a exacerbat tensiunile regionale, pe fondul războiului din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.